Скромната, но благородна култура

Home / Новини / Скромната, но благородна култура

Предпочитан от животновъдите фураж, суровина за направа на царевично брашно, олио и корнфлейкс, нишесте и сироп, подсладител, алкохол и дори гориво. Перспективите пред царевицата изглеждат буквално безкрайни.

Трудно е да бъде посочена друга селскостопанска култура, може би единствено с изключение на ориза, която да има такова огромно значение за съвременното човечество. Широкият кръг приложения вече са превърнали царевицата в истинска култура на бъдещето. Напълно логично специалистите прогнозират, че растежът в производството и търсенето на царевица ще продължи.

Според анализаторите от Международния научноизследователски институт за политика за храните (IFPRI), например, към 2020 г. глобалното търсене на царевица ще достигне 852 милиона метрични тона, или с 45% повече в сравнение с 1997 г. Като се има предвид, че земеделската земя, и в частност поливните площи, остава повече или по-малко (в обичайния случай по-малко!) константа, очевидният извод е, че с оглед посрещането на това предизвикателство, производствените методи ще трябва скоростно да еволюират.

Същевременно е добре известно, че технологията на отглеждане на царевица в огромна степен зависи от водата. При неправилно напояване фермерът не само губи от добива, но рискува и спад в качеството на зърното, който от своя страна води до по-ниски продажни цени.

И в двата случая загубите за стопаните са значителни, и за съжаление този сценарий далеч не е рядко срещан. Най-пресният пример е сушата, засегнала Централна и Западна Европа през 2018 г., чиито ефекти върху пазарите на зърно, включително царевица, се усещат и в момента.

Ние в Архимед – Ю Ди Ес Ес обаче възнамеряваме да сведем подобни случаи до минимум. Между другото, царевицата е основната култура, обект на дейността ни до момента, но далеч не е единствената.

Понастоящем нашият изследователски и развоен екип работи по разширяването на базата данни с културите, обслужвани от системата IrriGATE: в крайна сметка самата природа на технологията позволява въвеждането на практически всяка отглеждана на полето култура, която се нуждае от вода отделно от дъждовната. Списъкът е дълъг: зеленчуци, лозя, картофи, памук, тютюн…

Ще спра дотук; повече подробности можете да намерите тук. И в заключение, не забравяйте: царевицата ще продължи да изпълнява главната роля на сцената на земеделието и за в бъдеще. А технологията IrriGATE е тук, за да подпомогне модерните стопани в стремежа им да бъдат наистина успешни режисьори на всяка своя кампания.

Автор: Камен Делибеев


Изпратете ни Вашето запитване